Przykładowy przysmak wegański

Wegańskie hity dla trenujących

Przeczytaj w 2 min

Nieważne, czy jesteś na diecie całkowicie eliminującej produkty pochodzenia zwierzęcego, rezygnujesz wyłącznie z mięsa czy też spożywasz je każdego dnia: zobacz, jakie wegańskie produkty warto uwzględnić w swoim menu, zwłaszcza w czasie wzmożonej aktywności fizycznej. Być może niektóre z tych wege składników na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie, jeśli jeszcze ich tam nie ma!

Dieta wegańska staje się coraz popularniejsza na całym świecie. Już w 2017 roku popyt na żywność bezmięsną wzrósł aż o 987%, a trend ten stale rośnie [1]! Wśród osób trenujących także przybywa wegan, których przysmaki mogą stanowić świetne urozmaicenie menu również dla osób jedzących na co dzień produkty pochodzenia zwierzęcego. Które wegańskie produkty szczególnie warto wypróbować, będąc aktywnym fizycznie?

1. Tofu

Tofu to popularny i łatwo dostępny składnik kuchni wegańskiej, otrzymywany w wyniku koagulacji mleka sojowego. Ten bogaty w białko produkt powinniśmy zawsze odpowiednio doprawić przed podaniem, aby nadać mu pożądany smak: tofu bez właściwego przyrządzenia będzie po prostu mdłe. Warto je zamarynować, zgrillować lub upiec przed podaniem. Tofu możemy wykorzystać jako składnik wegańskich burgerów, dodatek do ryżu z warzywami lub składnik sałatek. Co ważne – nie zawiera cholesterolu!

2. Tempeh

Ten wegański przysmak powstaje w wyniku sfermentowania nasion soi. W Polsce jest mniej popularny niż tofu, jednak warto się pofatygować i poszukać go na sklepowych półkach – tempeh zawiera nie tylko wysokiej jakości białko, lecz także aminokwasy, kwasy Omega-3 i izoflawony; w dodatku ma niski indeks glikemiczny. Jego smak jest bardziej wyrazisty niż smak tofu (orzechowo-grzybowy): mimo wszystko tempeh również powinniśmy odpowiednio doprawić przed podaniem. Po zgrillowaniu, upieczeniu lub opcjonalnie usmażeniu, tempeh możemy z powodzeniem stosować jako zamiennik mięsa lub, pokrojony w kostkę, jako dodatek do wielu dań na bazie warzyw, kasz i makaronów.

3. Seitan

Otrzymywany z glutenu pszennego seitan jest najlepszym zamiennikiem mięsa w tym zestawieniu. Zawdzięcza to nie tylko szczególnie wysokiej zawartości białka, lecz także swojej nietypowej, porowatej strukturze. Smaku seitanowi nadają inne produkty, z którymi jest łączony, dlatego warto go dobrze doprawić, aby tak samo jak naturalne tofu nie był po prostu mdły. Seitan zawiera dużo błonnika i mało tłuszczu, stąd możemy z powodzeniem stosować go w daniach, w których główną rolę odgrywa mięso – w domowej wersji kebaba, burgera lub klasycznego kotleta.

Ograniczenie ilości spożywanego mięsa może być teraz jeszcze łatwiejsze dzięki tym wegańskim zamiennikom. Ich przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Możemy je stosować w swojej kuchni na co dzień lub, jeśli smak nie do końca przypadnie nam do gustu, w czasie zwiększonego zapotrzebowania na białko. Warto jednak wprowadzić je już teraz do swojej diety, nawet jeśli nie zamierzamy całkowicie rezygnować z mięsa: nie tylko w trosce o własne zdrowie, lecz także w celu zmniejszenia degradacji środowiska. Każdy z tych składników znajdziemy w sklepach z wege produktami lub zdrową żywnością, a ostatnio coraz częściej również w hipermarketach.


Żadna z informacji przedstawionych w tym serwisie nie stanowi diagnozy ani zalecenia lekarskiego. We wszystkich sprawach zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.