Potrawy vegańskie

Ograniczenie mięsa w diecie: jak zacząć?

Przeczytaj w 2 min

Coraz więcej osób na całym świecie decyduje się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską, jednak nie dla każdego jest to łatwe zadanie: przyzwyczajenie do pewnych smaków bywa tak duże, że czasem trudno jest znaleźć dla nich alternatywę. Czy da się zatem w łatwy sposób ograniczyć mięso? Od czego zacząć ten proces?

Od kwestii środowiskowych, poprzez zdrowotne, aż po ideologiczne – ograniczenie mięsa w diecie ma różne przyczyny. Jednak niezależnie od powodów, wegetarian w Polsce jest już ponad milion i, co więcej, stale ich przybywa. Rosnący popyt na produkty roślinne oraz zamienniki mięsa sprawia, że na sklepowych półkach możemy znaleźć coraz więcej propozycji z dopiskiem „wege”. Czy to jednak wystarcza, aby z łatwością ograniczyć mięso w swoim jadłospisie?

Sięganie po nowe smaki

Odstawianie mięsa początkowo warto potraktować jako eksperyment kulinarny. Spróbujmy zastąpić mięso produktami, po które na co dzień sięgamy rzadziej. Mogą to być np. rośliny strączkowe (z wysoką zawartością białka), z których przygotujemy pyszne kotlety warzywne. Robiąc zakupy, zwracajmy uwagę na produkty sezonowe i szukajmy inspiracji na przepisy z ich wykorzystaniem w roli głównej lub w formie dodatku. Pamiętajmy też, że obiad nie musi się składać z zamiennika mięsa, ziemniaków i surówki. Eksperymentujmy z odmianami kasz i makaronów – spożywajmy je z dodatkiem warzyw, orzechów oraz nasion.

Odkrywanie bogactwa przypraw

Ograniczenie mięsa mobilizuje do sięgania po jego wegańskie zamienniki: np. tofu lub tempeh. Aby były smaczne, musimy je jednak odpowiednio doprawić. Kuchnia roślinna daje świetne pole do popisu pod kątem łączenia smaków i gry przyprawami. Zamiast gotowych mieszanek eksperymentujmy z curry, kurkumą, chili, szafranem, imbirem, czosnkiem i ziołami. Sprawdzajmy, w jakim wariancie proste placki z kaszy jaglanej i marchewki lub grillowane tofu smakuje nam najbardziej. Możemy sięgać po te dodatki, które zapewnią nam smak zbliżony do mięsa.

Rezygnuj stopniowo z poszczególnych wyrobów

Jeśli nie czujesz się na siłach, aby szybko zmienić swoją dietę, spróbuj stopniowo eliminować z niej kolejne rodzaje mięs. Na początku całkowicie odstaw te, po które i tak sięgasz najrzadziej – prawdopodobnie najłatwiej będzie Ci się rozstać właśnie z nimi. Wyznacz sobie dni, w których spożywasz mięso i w tym samym czasie zgłębiaj przepisy kuchni wegetariańskiej. Dysponując już swoją własną gamą ulubionych smaków kuchni roślinnej, łatwiej będzie Ci dodać kolejne wege posiłki do swojego jadłospisu i całkowicie wykluczyć z niego mięso.

Pamiętaj, że ograniczenie mięsa w diecie to świetny moment na rozpoczęcie bardziej świadomego sposobu żywienia. Monitoruj swoje posiłki, przyglądaj się proporcjom składników i notuj. Jeśli tylko masz taką możliwość, skorzystaj z pomocy dietetyka. Dzięki temu Twoje przejście na dietę bezmięsną będzie bardziej odpowiedzialne i zdecydowanie łatwiejsze!


Żadna z informacji przedstawionych w tym serwisie nie stanowi diagnozy ani zalecenia lekarskiego. We wszystkich sprawach zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.

Gabriela Wiśniewska

Biegaczka na diecie wegetariańskiej, miłośniczka wysokogórskich wędrówek oraz sportów zimowych. Badaczka dyskursu i autorka tekstów dla branży farmaceutycznej.